Güney Kore, Japonya’nın ihracat kısıtlamaları konusundaki şikayetini durdurdu
Güney Kore Sanayi, Ticaret ve Enerji Bakanlığı, Japonya’nın bazı teknolojik endüstriyel malzemelerin ihracatına getirdiği kısıtlamalara ilişkin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) nezdindeki şikayet sürecini durduracağını duyurdu.
Yonhap’ın haberine göre, Güney Kore Sanayi, Ticaret ve Güç Bakanlığı tarafından yapılan basın açıklamasında, Japonya ile ihracat kısıtlamalarına ilişkin müzakerelerin bir an önce başlaması konusunda mutabık kalındı ve “Güney Kore hükümeti, ilgili müzakereler devam ederken DTÖ ticari anlaşmazlık şikayet sürecini durdurma kararı aldı.” denildi.
Söz konusu kararın DTÖ nezdindeki şikayetin tamamen geri çekileceği anlamına gelmediği vurgulanarak, şikayetin tamamen geri çekilmesinin ikili görüşmelerin seyrine bağlı olacağına dikkat çekildi.
Açıklamada, iki ülke arasında ikili ihracat görüşmelerinin “kısa süre içinde” başlayacağı belirtildi.
Güney Kore’nin şikayetini durdurma kararının “savaş tazminatı” konusuna ilişkin önerisinin ardından gelmesi dikkat çekti.
Geçtiğimiz hafta Güney Kore, komşusu Japonya ile ikili ilişkilerinde “savaş zamanı tazminatları” olarak bilinen sorunu çözmek için bir “kuruluş fonu” önerisi sundu.
Kararın ardından Japonya Dışişleri Bakanı Hayashi Yoshimasa, Seul hükümetinin sorunu analiz etme kararından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Daha önce iki ülkenin çıkarlarında yumuşama yaşanmasıyla Güney Kore, 2019 yılında DTÖ nezdindeki şikayet sürecini geçici olarak durdurmuştu.
Ticari ilişkilerin bozulması
İki ülke arasındaki ilişkiler, Güney Kore Yüksek Mahkemesi’nin Kasım 2018’de Japon şirketlerine 1910-1945 sömürge döneminde zorla çalıştırılanlar için tazminat ödemesine karar vermesinin ardından gerildi.
Japonya, Temmuz 2019’da Güney Kore’nin teknoloji endüstrisinde ihtiyaç duyulan kilit değer unsurlarına daha sıkı ihracat kontrolü uyguladığında iki ülke arasındaki gerilim arttı.
Aynı yılın Ağustos ayında Japonya, Güney Kore’yi “ayrıcalıklı ticaret statüsündeki ülkeler” listesinden çıkardığını duyurdu.
Seul yönetimi ise, iki ülkenin gizli askeri istihbarat bilgilerini birbirleriyle ve üçüncü taraf olarak ABD ile paylaşmasına izin veren istihbarat anlaşmasının süresini uzatmayacağını ilan etti ve sonunda Japonya’yı etki alanından çıkardı. “güvenilir ticaret ortakları listesi”.