Yaşam

Bebek Kucağından Anneler Gününe: Farklı Ülke ve Kültürlere Göre Değişen Annelik Kavramı

Bebekler kendilerine bakma yeteneği olmadan doğarlar ve güvenlik, beslenme ve duygusal bağlanma için en çok annelerine güvenirler. Ancak annelerin, çocuklarına bakım ve sevgi sağlamanın yanı sıra ailelerini ve topluluklarını desteklemek için çalışma sorumluluğu da vardır.

Bu taleplerle eş zamanlı olarak başa çıkabilmek için anneler tarih boyunca ve kültürler arasında çeşitli testler geliştirdiler. Bu yüzden anneler takdirimizi sonuna kadar hak ediyor. Farklı ülke ve kültürlerde anne kavramına, bebeklerini taşıma şekillerinden Anneler Günü’nde neler yapıldığına bir göz atalım…

Kaynak:https://brightside.me/wonder-curiosit…

Gine-Bissau Cumhuriyeti:

Bazı Afrika kabilelerinde anneler bebeklerini ‘kanga’ adı verilen rengarenk şallarla taşırlar. Anneler bu örtüleri bebeklerini taşımak için kullanırlar, onları vücutlarına sararlar, sonra göğüslerinin üzerine yuvarlarlar ve bebeği sabitlemek için uçlarını bağlarlar.

Bebek yürüyecek kadar büyüdüğünde, ‘kancalar’ önlük veya havlu gibi başka amaçlar için kullanılabilir.

Anneler Günü kutlanmasa da birçok bebeğe hayat veren ve onları koruyan annelerin takdir edildiği kesin.

Mozambik:

Mozambik’te anneler bebeklerini ‘kapulana’ kumaş/şal içinde taşırlar. Etek, duvak ya da şal olarak kullanılabilen bu çok yönlü kumaş, bebeği tutmak ya da eşya taşımak için askı olarak kullanılabilir.

Capulana’nın Hindistan’dan geldiği ve ticaret yollarıyla Afrika’ya getirildiği söyleniyor. Bu rengarenk şallar yeni anne adaylarına da ikram olarak verilmektedir.

Mozambik, Anneler Günü’nün kutlanmadığı yerlerden biridir.

Çince:

Çin’de anneliğin benzersiz yönlerinden biri ‘zuò yuè zi’ uygulamasıdır. Bu gelenek, annenin ve yeni doğan bebeğin iyiliğini korumak için doğumdan sonraki ilk ay hastanede veya evde kalmayı içerir.

Bu süre zarfında anne katı diyet kısıtlamalarına uyar ve saçını yıkamasına veya duş almasına izin verilmez. Bu uygulama, doğum sonrası güzellikle ilgili klasik Çin inançlarına dayanmaktadır ve bugün hala yaygın olarak uygulanmaktadır.

Anneler Günü, eski bir Çinli filozof olan annesi Mencius’un doğum günü olan 2 Nisan’da resmi olarak karanfiller ve zambaklarla kutlanıyor.

Peru:

Anneler günü Peru’da o kadar değerli ki 1 hafta boyunca kutlanıyor. Aileler etkinlikler, kültürel faaliyetler için meydana gelir, müze ve festivallere ücretsiz olarak girebilirler. Çocuklar annelerine olan minnettarlıklarını hediyelerle, çiçeklerle ve şiirlerle gösterirler.

Etkinlikler arasında ölen annelerin mezar ziyaretleri, çiçek ve balon getirilmesi yer alıyor. Bir haftalık anne sevgisi ve bağı kutlaması.

İtalya:

İtalya’da da önemli olan Anneler Günü, Mayıs ayının ikinci Pazar günü kutlanan ‘La Festa della Mamma’ olarak biliniyor. Kutlamalar basittir ve tipik olarak aile üyelerinin küçük hediyeler, taze çiçekler ve el yazısıyla yazılmış şiirler vererek bir araya gelmesidir.

Nepal:

Dünyanın dört bir yanındaki annelerin bebeklerini taşımalarının bir başka yolu da daha ağır da olsa sepetler kullanmaktır. Nepal’de annelerin küçük çocuklarını başlarına bağlı hasır sepetlerde taşıması yaygındır.

Nepal’de bir başka detay da ‘Mata Tirtha Aunsi’ olarak kutlanan ve pek çok töreni içeren Anneler Günü. İnsanlar annelerine özel şekerler ve giysiler sunarlar. Bu şekilde sevgi, saygı ve bağlılıklarını sunduklarına inanılır.

İsveç:

İsveç’te Anneler Günü, Mayıs ayının son Pazar günü kutlanır. 1919 yılında benimsenen geleneklere göre Anneler Günü’nde İsveç bayrağı sallamak, yatakta kahvaltı hazırlamak, el yapımı kartlar yapmak, yabani nergis toplamak ve dışarıda vakit geçirmek gibi etkinlikler yer alır ve annelere özel müzikler söylenir.

Ermenistan:

Ermenistan’da 8 Mart’tan 7 Nisan’a kadar olan dönem, kadınların güzelliğinin ve kadınlığının özel bir ilgi ve sevgiyle kutlandığı ‘kadınlar ayı’ olarak anılıyor.

Özellikle kadınların bayramlarda ve Anneler Günü’nde yüceltilmeyi hak ettikleri kabul edilir.

Japonya:

Anneler Günü, Japonya’da kutlamaların çiçeklerle kutlandığı özel bir gündür. Özellikle Japon kültüründe annenin saflığını, tatlılığını ve dayanıklılığını ifade eden kırmızı karanfiller, bu nedenle annelere verilen hediyeler arasındadır.

Ayrıca bugün Japonya’nın en işlek restoranlarından, alışveriş merkezlerinden ve mağazalarından biridir.

Etiyopya

Sonbaharın başlarında yağmur mevsiminin sonunda kutlanan ‘Antrosht Festivali’ Anneler Günü olarak kutlanır. Hava düzeldikten sonra, her yerden aile üyeleri büyük bir yemek ve kutlama için bir merkeze gelir.

Birlikte, aile kahramanlarının hikayelerini anlatan müzik eşliğinde şarkı söyleyip dans ediyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu